Usługi projektowania kuchni na wymiar zrodziły się z tego powodu, że stosowane dotychczas rozwiązania nie sprawdzały się i pozostawiały wiele do życzenia jeśli chodzi o estetykę. Meble wolnostojące, nie pasujące do siebie nie tworzyły w domu miejsca, w którym czulibyśmy się dobrze i mieli ułatwioną pracę przy wielu czynnościach jak zmywanie, gotowanie itp.
Materiały wykorzystywane tradycyjnie w kuchniach to drewno. Jednak po długim używaniu w warunkach o podwyższonej wilgotności powodowało osłabienie mebli, ich zużycie, podrapanie i porysowanie. Projektowanie kuchni w chwili obecnej dąży głównie do zaspokojenia dwóch potrzeb klientów w zakresie:
- Zwiększenia funkcjonalności kuchni, poprawa ergonomii pracy w kuchni,
- Poprawienie estetyki i uzyskanie określonej stylizacji.
Są to dwa elementy, na które zwraca się szczególną uwagę projektując nową kuchnię. W tym artykule skupimy się na tej pierwszej części, czyli funkcjonalności i użyteczności kuchni, która znacznie przewyższa tymi cechami kuchnie tradycyjne, które nie zostały przygotowane w ten sposób.
Powód zwiększenia użyteczności kuchni jest chyba najważniejszy. Projektanci robią wszystko, aby stworzona kuchnia odpowiadała klientowi w jak największym stopniu, jednak trzeba być świadomym wszelkich ograniczeń płynących z warunków technicznych i wielkości pomieszczenia. W kuchnie dobrze przygotowanej praca przebiega bez problemów. Weźmy przykład rozmieszczenia w kuchni odpowiednich szafek i urządzeń AGD, co jest kluczowe z punktu widzenia użyteczności kuchni.
Podzielenie kuchni na funkcjonalne strefy
Bardzo ważne jest aby zaprojektowana kuchnia posiadała pewne strefy, które będą służyły wykonaniu określonych czynności. Każdego dnia w kuchni zmywa się naczynia. Jedni robią to ręcznie, inni używają zmywarki. Bez względu na to kto w jaki sposób myje naczynia w kuchni, aby było to wygodne musi mieć strefę przygotowaną do jej wykonywania. Odległości takich punktów jak zmywarka, szafka z suszarką, zlewozmywak powinny być jak najbliżej siebie, ponieważ są ze sobą ściśle powiązane. Nie powinno się przechodzić na drugi koniec kuchni aby korzystać z tych urządzeń, wszystko powinno być w zasięgu ręki. W pobliżu powinny być też uwzględnione szafki czy szuflady na sztućce, szafki gzie przechowujemy większe naczynia, szklanki, kubki i talerze.
Inną strefą równie istotną jest ta przeznaczona na przygotowywanie obiadów, kolacji czy innych posiłków. Planując ugotowanie obiadu trzeba dysponować wystarczająca powierzchnia blatu kuchennego, na którym przygotowywane są składniki potraw. W zasięgu ręki tej strefy z kolei, powinna być lodówka, zestaw noży i akcesoriów kuchennych, szafki gdzie przechowywane są produkty żywnościowe, a także płyta grzewcza czy kuchenka. Dzięki skomasowaniu tych elementów kuchennych w bliskim sąsiedztwie pozwoli przygotowywać posiłki w optymalny sposób eliminując niepotrzebne zmiany przebywania jeśli chodzi o miejsce w kuchni.
Wygoda a warunki techniczne nowej kuchni
Jak widzimy praca projektant musi uwzględnić tego typu rozmieszczenie elementów w kuchni aby całość współgrała i ułatwiała nam pracę. Ale nie jest to wszystko co musi zostać uwzględnione. Pamiętajmy o tym, że każda kuchnia jest inna i posiada swoje ograniczenia techniczne w zakresie kształtu pomieszczenia, wielkości powierzchni czy możliwość poprowadzenia różnych przyłączy jak wodociągowych, kanalizacyjnych, elektrycznych, gazowych itp. Te kwestie techniczne także muszą zostać opracowane przy projekcie kuchni na wymiar i często zdarza się, że nie jest możliwe wykonanie kuchni w taki sposób, jaki byśmy sobie życzyli, lub jest możliwe, ale znacznie zwiększa koszty inwestycji. Rolą projektantów jest to, aby mimo wszelkich utrudnień stworzyć miejsce przyjazne domownikom a ostateczny projekt kuchni spełnił oczekiwanie klienta.
Więcej informacji o wykonywaniu kuchni na wymiar w Katowicach. Dowiedz się dlaczego warto inwestować w tego typu rozwiązania i jakie daje to korzyści. Firma Vena w tym zakresie służy wszelką pomocą a realizacja, które wykonała mówią za siebie.